Skip to content

Arvovirtakuvaus (Value Stream Map)

Kuvauksen kirjoitti: Anna Matela

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Arvovirtakuvaus eli value stream mapping (VSM) on Lean-tuotantomenetelmään liittyvä tekniikka, jota käytetään prosessien tehokkuuden arvioimiseen ja niiden kehittämiseen. Sen tavoitteena on löytää prosessista kehityskohteita, kuten tasaista virtausta estäviä pullonkauloja, jotta prosessitason kehitystoimenpiteet voidaan kohdentaa mahdollisimman järkevästi.

Yritystoiminta perustuu aina jonkinlaisten syötteiden jalostamiseen asiakkaan kokemaksi arvoksi. Raaka-aineita muutetaan tuotteiksi tai palveluiksi ja näin syntyy arvoa, josta asiakas on valmis maksamaan.

Arvovirtakuvaus esittää visuaalisessa muodossa eli kaaviona tiedon ja materiaalin kulun tilaus-toimittajaketjussa siitä hetkestä kun asiakas tilaa tuotteen tai palvelun, aina siihen hetkeen saakka kun asiakas saa valmiin tuotteen tai palvelun käyttöönsä. Tavoitteena on tuoda näkyväksi, mitä kaikkea tuotantoprosessissa oikeastaan tapahtuu, jotta siitä voidaan keskustella ja sitä on helpompi kehittää.

Arvovirtakuvauksen laatimisen lähtökohtana on tuotantoprosessin nykytilan kartoittaminen, sillä ilman selkeää käsitystä nykytilanteesta ja siitä, miten arvo asiakkaalle muodostuu, on vaikea kehittää liiketoimintaa systemaattisesti. Niinpä kaaviossa kuvataan prosessista riippuen esimerkiksi tuotettavien kappaleiden lukumäärä, prosessien vaiheet ja yhteydet toisiinsa, välivarastot ja eri työvaiheiden kestot.

Lisäksi tuotantoprosessiin liittyvät toiminnot jaetaan Lean-filosofian mukaisesti arvoa tuottaviin ja arvoa tuottamattomiin toimintoihin. Arvoa tuottava toiminto on sellainen, josta asiakas on valmis maksamaan. Arvovirtakuvauksen tavoitteena onkin pyrkiä tehostamaan tuotantoprosessia karsimalla siitä arvoa tuottamatonta toimintaa, eli hukkaa.

Arvovirtakuvaukseen liittyvä käsite prosessin tehokkuus (process cycle efficiency) kuvaa arvoa tuottavien toimintojen viemää aikaa suhteessa koko prosessin läpimenoaikaan. Hukkaa pyritään eliminoimaan tunnistamalla kehityskohteita ja pullonkauloja. Näitä voivat olla esimerkiksi ylituotanto, odotteluaika, varastointi, laatuvirheet ja käyttämättömät resurssit.

Hukkaan puuttumalla sekä jakamalla prosessi pienempiin osakokonaisuuksiin voidaan parantaa läpimenoaikaa ja saavuttaa tasaisempi virtaus. Tällöin saadaan luotua jouhevasti etenevä projekti, joka säästää niin tuottajan kuin asiakkaan aikaa ja rahaa.

Arvovirtakuvaus sopii työkaluksi niin fyysisten tuotteiden kuin esimerkiksi palveluprosessien kehittämiseen. Se on hyvä tekniikka myös ohjelmistokehityksen projekteihin. Silloin kun sitä sovelletaan ei-aineellisiin tuotteisiin/palveluihin, virtaavat yksiköt ovat materiaalien sijaan asiakkaiden tarpeita tai heidän asioitaan.

Muuta aiheeseen liittyvää

Jos haluat ladata ilmaiseksi Lean arvovirtakuvaus pikaoppaan ja perehtyä aiheeseen tarkemmin, se onnistuu täältä.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa