Skip to content

Suunnitteluajattelu-Design Thinking

Kuvauksen kirjoitti: Andrei Soloviev, N3630

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Design thinking eli suunnitteluajattelu-käsite selitetään eri tavoin. Yleisesti ottaen se on luova ajattelutapa tai menetelmä arkipäivän ongelmien ratkaisemiseksi. Suunnitteluajattelu on jatkuva prosessi, jossa yritetään ymmärtää käyttäjää ja pohtia hänen ongelmiensa löytääkseen niihin mahdollisia ratkaisuja. Kyseinen ajattelutapa auttaa löytämään epästandardeja ratkaisuja erilaisiin ongelmiin. Ajattelutapa, jossa vain oma mielikuvitus on rajana.

Miten Design Thinking toimii:

Ongelman ratkaisuprosessi koostuu viidestä vaiheesta:

  1. Empathize / Eläytyminen - Pyritään oppimaan lisää käyttäjän huolenaiheesta eläytymällä hänen rooliinsa
  2. Define / Määrittäminen - Analysoidaan kaikki kerätyt tiedot ja havainnot eläytymisen vaiheen aikana. Analysoimalla saadaan tunnistettua käyttäjän tärkeimmät ongelmat.
  3. Ideate / Ideoiden muodostaminen - Kun ongelmat ovat selvillä, muodostetaan ideoita niiden ratkaisemiseksi. Kaikki keksityt ideat otetaan vastaan, kunhan auttavat ratkaisemaan käyttäjän ongelmia. Mikään ei suljeta pois.
  4. Prototype / Koemallintaminen - Ideat muuttuvat prototyypeiksi. Tämä on koevaihe ja sen tavoitteena on löytää paras mahdollinen ratkaisu jokaiselle havaitulle ongelmalle. Prototyypin teko ei tarvitse olla monimutkaista, vaan mitä nopeammin se tehdään, sitä nopeammin se päättyy testaukseen.
  5. Test / Testaus - Testataan prototyyppejä ja tehdään mahdollisia muutoksia niiden parantamiseksi.

Muuta aiheeseen liittyvää

Suunnitteluajattelun ja ketterän kehityksen lähestymistapa on hyvin samanlainen. Molemmat prosessit keskittyvät olennaisesti tuotteen arvoon ja sen sopeutumiseen loppykäyttäjän tarpeisiin.

Design Thinking on jatkuva prosessi, sillä testauksen aikana loppukäyttäjästä saadaan lisää tietoa. Tämä johtaa uusiin ongelmiin ja niiden ratkaisuihin.

Design Thinking

Jaktuva ajatteluprosessi, (lähde: Teo Yu Siang and Interaction Design Foundation, CC BY-NC-SA)

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa