Skip to content

Työnkulku Work Flow

Kuvauksen kirjoitti: Jenna Sarpola, N3039

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Termillä Työnkulku tai Work Flow tarkoitetaan työn tai projektin etenemistä alkupisteestä tiettyjen työvaiheiden kautta työn loppupisteeseen. Työnkulku on polku joka kuvaa, miten jokin asia muuttuu tekemättömästä valmiiksi. (Termiharava) Eritoten ohjelmistoalalla työnkulut suunnitellaan tarkkaan. Aina kun tietoa siirretään ihmisten jai järjestelmien välillä, luodaan työnkulku. (What is a Workflow?) Työnkulku on eräänlainen kaava, mitä noudatetaan projektin teon aikana.

On olemassa kolmenlaisia ​​työnkulkuja: Prosessin työnkulku, Tapauksen työnkulku ja Projektin työnkulku. (What is a Workflow?) Prosessin työnkulku tapahtuu, kun tehtävä joukko on toistuva ja jo ennakkoon ennustettavissa. Tämä tarkoittaa, että ennen kuin projekti tai työ aloitetaan, tiedetään tarkalleen mitä polkua tulee kulkea. Tapauksen työnkulussa ei tiedetä työnkulun polkua, joka tarvitaan kohteen suorittamiseen. Tiedonkeruun avulla työnkulku alkaa hahmottumaan. Projekteilla on rakenteeltaan samanlainen polku kuin prosesseilla, mutta joustavuutta voi olla enemmän matkan varrella ja sitä voidaan kehittää ja muuttaa. (What is a Workflow?) Ketterää kehitystä käyttäessä muutetaan suunnitelmia ja lähestymistapaa lennosta, mikäli huomataan, ettei joku asia tai alkuperäinen suunnitelma toimi projektissa. Ketterä kehitys noudattaa projektin työnkulkua täysin.

Ohjelmistoprojektit ja esimerkiksi kurssi toteutukset ovat hyviä esimerkkejä projektin työkulusta. Esimerkkinä projektin työnkulusta on verkkosivuston uuden version julkaiseminen. Projektissa voidaan ennakoida tarkasti projektin suorittamiseen tarvittavien tehtävien järjestykset. Tehtäväjärjestys voi ja hyvin todennäköisesti muuttuu kun projekti etenee, kun ohjelmoija löytää sopivimpia toimintapoja, jotka vaikuttavat tehtäväjärjestykseen. Projektin työnkulku on kuitenkin hyvä vain yhdelle kohteelle. Toinen verkkosivun julkaisu ei todennäköisesti seuraa täsmälleen samaa polkua. Eli projektin työnkulku on usein täysin projektikohtainen. (What is a Workflow?) Toinen esimerkki projektin työnkulusta on esimerkiksi uuden ohjelmiston toteuttaminen. Projektin työnkulku eli workflow pitää huolen siitä, että projekti pysyy hallinnassa ja työnkulku on selkeä. Esimerkkeinä ohjelmistoprojekteissa työnkulusta on esimerkiksi se, että käytetään ennalta päätettyä versionhallintaa ja laaditaan projekti tiettyyn ennalta päätettyyn muotoon sekä nimetään tiedostot sovitulla tavalla. Useiden ohjelmointi kurssien harjoituksessa työnkulku on myös helposti havaittavissa.

Työnkulun vaiheita ohjelmointikursseilla Gitlab ympäristössä

  • Luo projekti ja nimeä se oikein

  • Aseta opettaja repositoryn developer-käyttäjäksi

  • Toteuta pyydetty tehtävä

  • Lähetä tehtävä opettajalle arvioitavaksi

  • Vastaanota kuittaus projektin hyväksymisestä.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa