Skip to content

Vaatimusten jäljitettävyys - Traceability

Kuvauksen kirjoitti: Katri Hänninen (M2934)

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Vaatimusten jäljitettävyys liittyy olennaisesti vaatimusmäärittelyyn, sekä vaatimusten täyttymiseen, muutostenhallintaan että testaukseen.

Vaatimusten jäljitettävyydellä tarkoitetaan vaatimuksen ja sen täyttymisen seuraamista ja jäljittämistä koko kehityksen elinkaaren ajan. Siinä dokumentoidaan vaatimukseen liittyvää aktiivisuutta ja näkyvyyttä sekä eteen että taaksepäin, eli heti suunnittelusta/vaatimusmäärittelystä, kehitykseen, testaukseen ja käytön tukeen asti, ja varmistetaan, että vaatimus toteutuu, ja nimenomaan oikeanlaisena. Tarkoituksena on siis varmistaa, että lopputuote täyttää ja vastaa määritettyä vaatimusta, mikä auttaa vähentämään virheitä ja riskejä ja parantaa sekä tiimin tuottavuutta että itse tuotteen laatua.

Jäljitettävyydessä vastataan käytännössä kysymyksiin mistä vaatimus on peräisin, miksi se on otettu määritykseen ja minne se johtaa, eli mikä on lopputulos. Jäljitettävyyttä selvitettäessä voidaan hyödyntää ns. linkkiketjua, jossa on mukanan sidosryhmät ja liiketoiminnan tavoitteet (vastaa kysymykseen, mistä vaatimus on peräisin; taaksepäin jäljitettävyys), ohjelmiston osat, joihin kukin vaatimus vaikuttaa (eteenpäin jäljitettävyys), sekä vaatimukset, joiden takia tietty ohjelmiston osa on tuotettu tai uusia vaatimuksia on luotu (taaksepäin jäljitettävyys).

Kun vaatimusta seurataan sen koko elinkaaren ajan, voidaan helpommin huomata muutokset, esim. muita vaatimuksia toteutettaessa tai tuotetta käytettäessä. Samoin kehityksen aikataulutus on helpompaa, kun vaatimuksia seurataan jatkuvasti ja muutostarpeet, sekä mahdolliset virheet huomataan ajoissa. Vaatimusten jäljittäminen auttaa myös huomioimaan ja varmistamaan mm. lain esittämien vaatimusten täyttymisen aikataulun mukaisesti. Jäljitettävyys vähentää turhan työn, aikataulujen viivästymisen ja alusta aloittamisen riskejä, ja auttaa tekemään työtä nopeasti, kuitenkin vaarantamatta laatua.

Jäljitettävyyden tulee kattaa sekä asiakkaan määrittelemät vaatimukset että niitä tukevat vaatimukset, joita ilman alkuperäisiä vaatimuksia ei ole mahdollista toteuttaa toivotulla tavalla. Kun näitä kaikkia jäljitetään alusta loppuun, saadaan irti paras hyöty kehityksen ja tuoton kannalta.

Eteenpäin jäljitettävyys (forward traceability)

Jäljitettäessä eteenpäin voidaan lähteä asiakkaan tarpeesta, joka voi matkan aikana muuttua. Jos asiakkaan tarve muuttuu, myös varsinainen vaatimus muuttuu sen seurauksena. Tätä seuraamalla kehitystiimi pysyy ajan tasalla tärkeimmistä tarpeista/vaatimuksista koko kehitysprojektin ajan. Lisäksi eteenpäin jäljitettäessä voidaan lähteä vaatimuksesta ja sen suhteesta esim. testitapauksiin. Tällä varmistetaan, että vaatimus täyttyy ja on lisäksi varmistettu ja validoitu.

Taaksepäin jäljitettävyys (backward traceability)

Taaksepäin jäljitettäessä huomioidaan/selvitetään, mistä vaatimus on peräisin, eli tarkastellaan mm. mihin käyttötapaukseen ja asiakkaan tarpeeseen se liittyy. Tämä helpottaa päätöksentekoa, kun ymmärretään, mihin vaatimus perustuu. Vastaavasti jäljitettäessä taaksepäin voidaan lähteä jo tehdystä työstä ja liittää sen vaatimukseen. Se kuvastaa, kuinka ja miksi mitäkin on tehty ja kuinka järjestelmä ja sen osat sopivat yhteen. Tällä tavalla voidaan myös testatessa löytää puuttuvia vaatimuksia ja puutteita järjestelmässä.

Paras lopputulos saavutetaan jäljittämällä sekä eteen että taaksepäin. Se antaa tiimille parhaan käsityksen kokonaisuudesta, kun käsitellään kaikkea vaatimusmäärittelystä, kehitykseen, testaukseen ja muutoksiin. Tällainen jäljitettävyys on kuitenkin haastavaa toteuttaa ilman erillistä hallintatyökalua, joka automatisoi jäljitettävyyden tarkastelua.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa

Listaa tähän käsite-sivut repositorion sisältä, jotka liittyvät kuvaamaasi käsitteeseen/aiheeseen