Skip to content

Sprint Velocity

Kuvauksen kirjoitti: Venla Lyytikäinen

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Sprint velocityä eli sprintin nopeutta käytetään auttamaan projektiryhmää ennustamaan tulevaisuuden ajankäyttöä. Sprintin nopeutta voidaan arvioida päivissä tai käytetyissä työtunneissa.

Kuinka sprint velocityä sitten lasketaan? Joka sprintin jälkeen tiimi laskee, kuinka monta kehitysjonon kohtaa (esimerkiksi User Storyä eli käyttäjätarinaa) kyseisellä sprintillä suoritettiin. Nämä lasketaan yhteen ja jakamalla tämän luvun sprinttiin kuluneilla päivillä tai tunneilla saadaan sprint velocity laskettua. Nykyisen sprintin lisäksi huomioidaan edellisten sprinttien sprint velocity.

Nopeuden laskeminen voi olla hankalaa, jos tiimi työskentelee ensimmäistä kertaa yhdessä. Tarkempaa on, jos dataa on 3-5 sprintin ajalta, koska tällöin sprinttien nopeus on alkanut tasaantua, kun tiimi on tehnyt yhteistyötä kauemmin. Mitä enemmän sprinttejä on takana, sitä helpompaa on arvioida tulevien sprinttien vaatimaa aikaa.

Sprint velocity auttaa siis arvioimaan, kuinka kauan aikaa johonkin (sprinttiin tai esimerkiksi koko projektiin) voi kulua ja kuinka paljon aikaa jatkossa tulisi varata tiettyihin asioihin.

Joskus sprint velocity voi projektista riippuen vaihdella paljonkin joka sprintillä. Sprint velocityssä tapahtuneita muutoksia pystytään hyödyntämään optimoimaan projektiryhmän toimintaa. Jos nopeus on hidastunut, on hyvä pysähtyä miettimään, toimiiko projektissa joku asia epäoptimaalisesti ja pystyykö sitä mahdollisesti muuttamaan. Jos nopeus vaihtelee hyvin paljon, on tärkeää miettiä, mitkä asiat siihen vaikuttavat. Nopeuteen voivat vaikuttaa projektin laatu, tiimin koko, tiimin yhteistyö, järjestelmän ongelmat tai esimerkiksi yllättävät poissaolot.

Muuta aiheeseen liittyvää

Sprint velocity ei tarkoita, että tiimi, jolla on korkea sprinttinopeus, olisi nopeammin projektin kanssa valmis. Se on työkalu tiimeille arvioimaan heidän omaa suoritustaan ja ennustamaan hieman paremmin, kuinka paljon aikaa kehitysjonon asioiden suorittamiseen kuluu tai antamaan työnantajalle tietoa, kuinka kauan projektissa voisi mahdollisesti kulua ja mihin päivään mennessä tietyt asiat ovat valmiit. Sprint velocityä ei ole siis hyvä käyttää vertailemaan eri tiimien tuotteliaisuutta tai laatua, vaan enemmänkin arvioimaan, mihin tiimi kykenee.

Sprint velocityä ei voi myöskään itse päättää, eikä sitä tule hyödyntää yksilöiden tahdin määrittämiseksi. Tiimin on tarkoitus toimia yhtenä ja tuottaa yhdessä asiat paremmin, eikä se ole vain yksittäisten jäsenten summa. Nopeuden määrittämiseksi olisi myös hyvä, että kaikki kehitysjonon kohdat ovat joka sprintillä toistensa kanssa yhtä vaativia, koska muuten nopeudella ei ole kovin suurta merkitystä. Jos yhdellä sprintillä olisi vain 2 suurta kohtaa, niiden suorittamiseen kuluu huomattavasti suurempi aika, kuin sprintillä, jossa on 20 pienempää kohtaa.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa