Skip to content

Palvelun saatavuus - Service availability

Kuvauksen kirjoitti: Katri Hänninen (M2934)

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Palvelun saatavuus kuvaa ohjelman/järjestelmän/palvelun kykyä suoriutua vaaditusta toiminnosta vaadittuna aikana. Se käsittää myös suhteellisen ajan, jolloin järjestelmää voidaan käyttää tehokkaaseen työhön. Saatavuutta huonontavat häiriöt, jotka voivat johtua esimerkiksi ohjelman tai laitteiden virheistä tai toimimattomuudesta, tahallisesta häirinnästä (esim. palvelunestohyökkäys), tai inhimillisestä virheestä. Häiriöiden riskiä on mahdollista hallita ja kullekin järjestelmälle tulisikin määrittää sopivat menetelmät, joilla voidaan taata riittävä saatavuus.

Saatavuutta käsitellään yleensä Palvelutaso-/SLA-sopimuksessa (Service-Level-Agreement). Esimerkiksi Julkisten hankintojen yleisten sopimusehtojen liitteisiin kuuluu SLA-sopimuksen pohja, jota hankintayksiköt voivat käyttää määritellessään järjestelmä hankintojensa (etenkin SaaS-palveluissa) palvelutaso- ja saatavuusvaatimuksia. Tässä pohjassa saatavuus kuvataan prosenttina palveluajasta, siten, että prosentti määrittää minimitavoitteen, joka palveluntuottajan tulee täyttää.

Saatavuusvaatimukset ovat tapauskohtaisia, ja ne määritetään kullekin järjestelmälle/sen osalle tapauskohtaisesti. Korkeampi saatavuustaso tarkoittaa, että saatavuudenhallintaa varten tarvitaan enemmän resursseja ja siten palvelu on yleensä myös kalliimpi asiakkaalle. Koska täydellinen saatavuus on lähtökohtaisesti todella kallista toteuttaa ja käytännössä mahdotonta varmistaa, määritellään palveluille yleensä sallittu aika, esim. saatavuusprosentti, jonka palvelu saa olla enintään pois käytöstä palveluaikana. Saatavuusprosentti määritetään sovitulle tarkasteluajalle (esim. arkipäivisin klo 8-16, joka päivä klo 6-22 välillä tai pahimmillaan jopa 24 tuntia vuorokaudessa jokaisena päivänä viikossa) ja tuona aikana järjestelmä/palvelu saa olla poissa käytöstä enintään määritellyn prosenttimäärän verran (esim. 0,5% ajasta). Mikäli saatavuus ei vastaa sovittua, voidaan palveluntuottajalle määrätä sanktioita, huomioiden mahdollisesti myös häiriön keston ja vakavuuden. ICT-palvelujen saatavuutta voidaan seurata esim. häiriönhallintaprosessista saadun tiedon avulla kuukausi-, tai vuositasolla. Saatavuustasoon eivät lähtökohtaisesti vaikuta ennalta suunnitellut ja sovitut huoltokatkot (vaikkakin ne tulisi ensisijaisesti sijoittaa palveluajan ulkopuolelle), vaan nimenomaan poikkeavat häiriöt ja katkot, joista ei ole ennalta sovittu/ylittävät sallitut katkot.

Saatavuutta voidaan mitata erilaisilla suorituskykymittareilla, esim. määrittämällä tavoitteet maksimäärästä katkoille ja sovituille huoltokatkoille. Myös esim. katkojen maksimiaikaa (palveluaikana) voidaan seurata, ja sallittujen katkojen osalta voidaan myös määrittää katkojen pituuden palvelun tai sen osien kriittisyyden mukaan, jolloin kriittisimmillä palveluilla/osilla sallittu kesto on lyhyempi, kuin sellaisilla, joissa kriittisyys on vähäisempi. Saatavuuteen liittyy oleellisesti myös häiriön ratkaisuaika, sillä ratkaisuajan laskeminen katkeaa, kun saatavuus palautuu sovitulle tasolle.

Muuta aiheeseen liittyvää

Julkisten hankintojen yleiset sopimusehdot ovat hyödyllisiä tutustua myös heille, jotka eivät niiden kanssa suoraan joudu olemaan tekemisissä. Saatavuusvaatimukset toki koskevat yhtä lailla myös yksityisetn yritysten välisiä sopimuksia. Viranomaisia/julkisia toimijoita kuitenkin koskee Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mikä on hyvä huomioida, mikäli työskentelee heihin liittyvien tuotteiden/projektien parissa.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa

Listaa tähän käsite-sivut repositorion sisältä, jotka liittyvät kuvaamaasi käsitteeseen/aiheeseen