Skip to content

Takaisinmallinnus (Reverse Engineering)

Kuvauksen kirjoitti: Anssi Kuusniemi/N3380

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Takaisinmallinnuksella (Reverse Engineering) tarkoitetaan laitteen, tietojärjestelmän tai ohjelman toiminnallisuuden selvittämistä. Menettelyä pystytään hyödyntämään monella alalla kuten ohjelmistotekniikassa ja erilaisissa laite tekniikoissa. Työnskentely tapahtuu käännetyssä järjestyksessä verrattuna normaaliin tuote/ohjelmisto-kehitykseen. Menettelyssä tarkoituksena on selvittää tuotteen yksittäisen komponentin toiminta ja ymmärtää miten se alunperin luotiin. Ohjelmistotuotannossa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lähdekoodin sekä dokumentoinnin tutkimista. Saaduista tiedoistaa kootaan mallinnus jossa jokaiselle osalle annetaan sen merkitys rakenteessa. Takaisinmallinnusta käytetään paljolti myös haittaohjelmien sekä virusten ymmärtämiseen.

Tällä ymmärryksellä tuote pystytään luomaan uudelleen ja esimerkiksi päivittämään siten että se on yhteensopiva uusien järjestelmien kanssa tai jos tuote ei alunperin ollut yhteensopiva toisen käyttöjärjestelmän kanssa. Hankaluuksia prosessissa tuottaa se että usein yhden komponentin ymmärtäminen vaatii kokonaisuuden ymmärtämistä ja miten komponentit keskustelevat toistensa kanssa joten tuote joudutaan usein purkamaan osa/kerros kerrallaan että ymmärrettäisiin miten tuotteen suunnittelussa alunperin päädyttiin tähän ratkaisuun.

Yleisellä tasolla tämä menettelytapa auttaa jos tuotteen suunnitelmat ovat kadonneet tai ne ovat vielä paperisessa muodossa ja halutaan kyetä jatkamaan tuotteen elinkaarta. Tuotteen suunnitelmat kyetään myös luomaan uudelleen ja muuntamaan ne digitaaliseen muotoon, mahdollistaen sen että tuotteeseen on mahdollista luoda varaosia, päivittää sitä tarvittaessa, ymmärtää laitteen toiminnan sekä mahdollisesti parantaa sen toimintaa tulevaisuudessa. Usein insinöörit pyrkivät kehittämään alkuperäisiä suunnitelmia mutta myös käyttävät niitä sellaisenaan.

Takaisinmallinnuksen tarkoitukset

  • Tuotteen varaosien saatavuus tulevaisuudessa.
  • Tuotteen Korjaaminen
  • Tuotteen virhetilojen paikantaminen
  • Osien kehittäminen
  • Diagnostiikka sekä ongelmien ratkaisu

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

What is Reverse Engineering

What is Reverse Engineering? How Does it work?

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa