Skip to content

Kelpuuttaminen validation

Kuvauksen kirjoitti: Taneli Kärkkäinen N2975

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Kelpuuttaminen eli validiointi tarkoittaa sitä, että tuote, palvelu tai järjestelmä täyttää asiakkaan ja muiden tunnistettujen sidosryhmien tarpeet. Usein kelpuuttamiseen liittyy hyväksyntä ja sopivuus ulkoisten asiakkaiden kanssa.

Validioinnilla on samoja piirteitä verifioinnin kanssa. Validioitiin eli kelpuuttamiseen liitetään usein oleellinen kysymys are we building the right product? eli ollaanko tekemässä oikeaa järjestelmää/palvelua/tuotetta oikeaan käyttötarkoitukseen. Verifioinnissa taas pyritään varmistamaan, että ohjelmisto toteuttaa vaatimusmäärittelyn aikana sille asetetut vaatimukset. Kysymys onkin verifioinnin suhteen are we building the product right?

Sekä verifioinnin ja validoinnin tavoitteena on varmistaa, että ohjelma on “riittävän hyvä” siihen käyttötarkoitukseen, mihin ohjelma on tarkoitettu. Ohjelman ei tarvitse yleensä olla täysin virheetön ollakseen kuitenkin riittävän hyvä käyttötarkoitukseensa.

Verifioinnin ja validoinnin suorittamista käytetään yleisesti nimitystä laadunvarmistus (engl. quality assurance, QA). Jos laadunvarmistus on erillisen tiimin vastuulla, käytetään tästä usein nimitystä QA-tiimi.

Vaatimusten validiointi

Ketterässä ohjelmistotuotannossa vaatimusten validointi tapahtuu iteraation päättävien demonstraatioiden (Scrumissa sprint reviewin) yhteydessä.

Silloin asiakkaalle näytetään yleensä toimivaa versiota ohjelmistosta ja asiakkaalla on mahdollisuus tarkistaa, vastaako lopputulos sitä mitä lopulta halutaan.Asiakkaan tarvitsema toiminnallisuushan voi poiketa ennen iteraatiota määritellystä toiminnallisuudesta ja/tai ohjelmistokehittäjät saattavat tulkita väärin user-storyjen kuvaamia vaatimuksia.

Jos asiakas havaitsee, että sovellus ei ole etenemässä haluttuun suuntaan, eli kirjatut vaatimukset eivät vastannet todellista tarvetta, tarve on muuttunut tai vaatimuksia on tulkittu väärin, on seuraavassa iteraatiossa mahdollista ottaa korjausliike.

Ketterän mallin käyttämä vaatimusten validointitapa toimii paremmin tuotekehitystä muistuttavissa tilanteissa, joissa ollaan tekemässä tuotetta, joka on vaikea määritellä tarkkaan etukäteen. Vrt. Vesiputousmalli

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa