Skip to content

Suunnittelutyöpaja - Design workshop

Kuvauksen kirjoitti: Heidi Lähdeniemi / P1697

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Erilaiset työpajat ovat hyödyllisiä projektien suunnittelussa sekä niiden ideoimisessa. Ne auttavat tiimiä selkeyttämään ajatuksiaan ja ratkaisemaan mahdollisia ongelmia. Työpajojen tarkoituksena on saada aikaan konkreettisia tuloksia ja niiden löytämiseen käytetään erilaisia menetelmiä, joiden tavoitteena on erottaa ne parhaimmat ideat. Työpajojen avulla saadaan ihmisiä mukaan suunnittelun eri vaiheisiin. Esimerkiksi ketterän kehityksen sprintin suunnittelussa pidetään päivän mittainen työpaja

Suunnittelutyöpajaa järjestettäessä tulee sen päämäärä ja halutut tulokset pitää mielessä sekä kun käytettäviä menetelmiä valitaan. Kaikki ne ketkä aikovat olla mukana projektissa tulisi osallistua työpajaan, mutta niin että osallistujia ei kuitenkaan ole liikaa ja kaikki pystyvät aktiivisesti osallistumaan. Osallistujia tulisi olla monipuolisesti molemmin puolin kuten asiakkaan puolelta ja kehityksestäkin. Työpajat eroavat tavallisista kokouksista siinä, että ne vaativat osallistujilta vuorovaikutusta.

Työpajan tavoitteet ja toivotut tulokset tulisivat määritellä ensin ja oikeat menetelmä valita niiden pohjalta.Tavoitteiden määrittelyssä voidaan miettiä mitä suunnitellaan ja kenelle sekä projektin resurssit. Hyvin valmisteltu ja suunniteltu työpaja on tärkeää sen onnistumisen kannalta. Työpajat voivat edesauttaa tehokkaampaa yhteistyötä asiakkaan ja projektitiimin kanssa ja olla ratkaisevana tekijänä tuotteen menestymisen kannalta.

Muuta aiheeseen liittyvää

Erilaisia työpajoissa käytettäviä menetelmiä ovat esimerkiksi:

  • Living lab-menetelmä, jossa loppukäyttäjä osallistuu tuotteen tai palvelun kehitykseen.
  • Learning Cafe-menetelmä, jossa osallistujat jaetaan ryhmiin ideoimaan ja pohtimaan annettua aihetta. Tietyn ajan välein ryhmät vaihtavat paikkaa ja kun kaikki aiheet on käsitelty käydään saadut tulokset läpi.
  • Aivoriihi-menetelmä, jonka tarkoituksena on tuottaa suuria määriä ideoita, joiden kautta syntyy laatua.
  • Elementtitaulu-menetelmä, jossa taulukkoon kootaan ideoita eri osa-alueisiin.
  • Jana ja koordinaatisto-menetelmä, joka sopii niin työpajan aloittamisen kuin lopettamiseen. Siinä määritellään ääripäät, jonka välille osallistujat asettuvat valitsemiinsa kohtiin. Tämän jälkeen keskustellaan valinnoista.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa